De speurles

Wat heeft u allemaal nodig?

  • Een speurtuig. Een goed passend, comfortabel en verstelbaar borsttuig  met het aanhechtingspunt voor de lijn op de rug.
  • Een gewone niet slippende halsband.
  • Een speurlijn van 10 meter. Tijdens de speurles werkt de hond met een speurlijn van 10 meter.
  • Water. Neem altijd water voor onderweg mee voor je hond. Speuren is zeer intensief voor de hond. De hond ademt veel in en uit, waardoor zijn lichaamstemperatuur snel oploopt. De hond heeft ook vocht nodig om zijn neus nat te houden. Als een hond niets te drinken krijgt, droogt zijn neusslijmvlies uit, waardoor hij niet goed meer kan ruiken, dus speuren.
  • Goede schoenen.
  • Goede kleding aangepast aan de weersomstandigheden van die dag. Zorg wel voor bedekkende kleding, want u loopt door de bossen en daar kunnen muggen en teken zitten.

Samenwerken met je hond….MooiMannn !

Bovenstaande slogan van Dogtouch staat voor hoe prachtig het is om samen met je hond een uur bezig te zijn en te genieten van elkaar en samen de vermiste persoon op te sporen.

Bij het praktijkspeuren worden de lessen één op één, of eventueel in tweetallen, gegeven. 

Bij de praktijkspeurlessen volgt de hond het geurspoor van een sporenloper. De sporenloper loopt een spoor en geeft via de portofoon door als er gestart kan worden. Voordat u start, biedt u de hond de geur van de sporenloper aan middels  een geurlapje van stof (in vaktaal “de onderbroek”) met de geur van de sporenloper. Als de hond de geur heeft opgenomen, haalt u de lange lijn van de halsband en klikt die op het speurtuig. U geeft de hond het zoekcommando en gaat van start. De hond is druk bezig het spoor te volgen en u bent druk bezig met het kijken en het interpreteren van de speurhouding van uw speurhond. Als u samen met uw hond aan het einde van het spoor de sporenloper heeft gevonden, wordt er een enorm feestje gebouwd om de geweldige prestatie van uw hond te vieren. Tijdens de lessen leert u hoe u samen met uw hond kruisingen en zijpaden moet uitwerken en met de speurlijn om moet gaan.

Elke speurcombinatie krijgt les op maat, rekening houdend met de wensen en mogelijkheden van u en uw hond. Om dit te kunnen waarborgen worden alle vorderingen en gebeurtenissen tijdens de speurles genoteerd in een speurrapport. Zo kan de instructeur precies zien wat er in de voorgaande speurlessen behandeld is en wat de (weers)omstandigheden tijdens die speurlessen waren, welke routes er gelopen zijn, hoelang de sporen waren en welke kruisingen er zijn behandeld. Op deze manier kunnen we de sporen steeds iets moeilijker en langer maken. De speurlessen vinden plaats in de bossen en de duinen, de hond speurt dus op een onverharde ondergrond. 

Als u met uw hond vele sporen in de bossen en duinen heeft gelopen, kunnen we het voor de hond moeilijker maken door op een verharde ondergrond, van asfalt en stenen, te gaan speuren. We doen het verharde speuren op een industrieterrein en/of in een woonwijk.

De speurlessen gaan in principe altijd door, behalve als

  • de takken van de bomen waaien, dus bij storm
  • de mussen van het dak vallen, bij temperaturen van 25 graden of hoger
  • het onweert
  • het niet veilig is om op de paden te lopen, door een dikke sneeuwlaag op niet zichtbare bevroren plassen

U krijgt persoonlijk bericht als de speurlessen niet doorgaan!

Lesdagen

De speurlessen worden gegeven van maandag-, donderdag-  en vrijdagochtend vanaf 8.30 uur.

Wilt u een afspraak maken voor een speurles, stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
of bel naar 06-24601151.

Contact

Frans Brouwer
Dogtouch
Katwijk

Mobiel: 06 24 60 11 51

E-mail: fransb53@ziggo.nl

Meer contactinformatie

Volg ons

twitter icon facebook icon

Banners

Website realisatie en ontwerp door 1322 Design