Zomerweer

Zomerweer is geen hondenweer.

Het is al weer een aantal weken mooi en warm weer. Het lijkt erop dat de zomer steeds eerder van zich laat horen. Heerlijk voor mens en dier. Hoewel veel honden niet goed tegen de warmte kunnen. Warmte kan een gevaar zijn voor uw hond en kan soms zelfs de dood tot gevolg hebben. Honden kunnen last krijgen van warmtestuwing en kunnen zelfs een zonnesteek krijgen.Dit komt vaak voor als de hond  te lang in de auto, caravan of een andere ruimte wordt achtergelaten zonder dat daar voldoende voorzorgsmaatregelen zijn genomen. De temperatuur kan heel snel oplopen, zelfs in de schaduw en met de raampjes op een kier kan het binnen ondraaglijk warm en benauwd worden. Bedenk ook dat de zon draait: een auto in de schaduw geparkeerd kan spoedig in de volle zon staan!

De hond meenemen naar het strand op een mooie, warme dag kan desastreuze gevolgen hebben  Er is over het algemeen geen schaduw op het strand en een parasol biedt ook vaak weinig verkoeling, zelfs af en toe laten zwemmen is niet afdoende voor het oplopen van een zonnesteek.

http://www.youtube.com/watch_popup?v=pkPNa4DBFHI

Pas op met zware inspanningen tijdens het warme weer, bijvoorbeeld intensievehondentraining, beperk de lichaamsbeweging van uw viervoeter. Laat hem niet te uitbundig ravotten, te lang achter een bal of stok aanrennen of naast de fiets meelopen. Menig onwetende hondenliefhebber denkt bij warm of zonnig weer zichzelf en zijn hond een plezier te doen door eens een lekker eind te gaan fietsen en de viervoeter naast de fiets te laten draven. Ga niet met een hond fietsen die hiervoor niet getraind is. Bouw de tijd van het fietsen met uw hond op. Op internet vindt u hiervoor diverse trainingsschema’s. Niet alleen kan dit snel leiden tot een onverantwoorde stijging van de lichaamstemperatuur van de hond, maar het warme asfalt, steen of beton kan ook nog op een andere manier voor problemen zorgen. Ga niet met uw hond fietsen met een temperatuur boven de 20 graden en niet in de volle zon. Dit kan fataal zijn voor uw hond. Een hond kan zijn warmte maar op twee manieren kwijt, via de tong en de voetzolen. De kans dat de hond de voetzolen stuk loopt is dan ook veel groter en zeer ongemakkelijk voor de hond. Vergeet niet dat de temperatuur 10 à 15 cm boven het wegdek 10 graden hoger is. De beste temperatuur om te fietsen is tot ongeveer 15 graden. Je merkt aan de hond als het te warm is, hij loopt dan niet meer zo vlug of heeft geen zin. In de zomer kan men het beste in de vroege ochtend of late avond gaan fietsen, dan is het voor de hond nog te doen. U dient oververhitting te voorkomen! 

Honden transpireren niet

De hond transpireert niet zoals de mens. Hij heeft vrijwel geen zweetklieren. Warmte kan hij slechts afvoeren via zijn tong (hijgen) en via zijn voetzolen. Hij is dus niet gediend van al te hoge temperaturen. De verschijnselen kunnen zich pas uren na de hittebevanging voordoen. Deze verschijnselen zijn:

 • Hijgen, snelle pols, kwijlen, braken, evt. bloederige diarree
 • De mondslijmvliezen worden grauw en bleekblauw
 • De hond wordt apathisch en reageert niet meer op normale prikkels
 • Kan zijn bewustzijn verliezen en opeens omvallen
 • Hoge koorts de normale temperatuur van de hond is  ongeveer 38 graden
 • Starre ogen
 • De hond kan zelfs gaan schreeuwen als gevolg van hersenirritatie 

Wat kunt u doen: 

 • Wanneer u een hond aantreft die ten gevolge van hitte versuft of bewusteloos is, moet u hem zo snel mogelijk zien af te koelen
 • Verplaats hem naar een koele, schaduwrijke plek
 • Verwijder halsband of tuig
 • Koel de hond af met lauw water d.m.v. een natte doek of spons. Gooi echter nooit een emmer met koud water over het dier heen, een te plotselinge en te snelle afkoeling kan het dier niet aan en kan het risico op overlijden vergroten
 • Giet koel water over de poten en in de liezen en oksels. Of zet de hond, als deze nog bij bewustzijn is, met zijn voeten in een koud voetenbad
 • Neem bij ernstige oververhitting, lichaamstemperatuur van meer dan 40 graden Celsius, een koelpack en doe daar een theedoek overheen, tegen koude brandwonden van de huid, en plaats deze in de liezen. Check regelmatig dat het niet te koud is en dat de huid niet verbrandt! Ook koude kan verbrandingsletsels geven!
 • Doe een koelband om, indien u die heeft
 • Indien aanwezig kunt u een ventilator op afstand laten draaien, deze zorgt voor wat wind en dus snellere verdamping van vocht, hetgeen een vlottere afkoeling verzorgt. Als de wind waait, kunt u de hond ook in de schaduw en in de wind leggen.
 • Stop met koelen als de lichaamstemperatuur tussen de 39,0-39,5 is, of lager. Zorg dat de hond ook niet té snel afkoelt! Blijf wel elke 10-15 minuten temperaturen
 • Breng de hond zo snel mogelijk naar de dierenarts voor verdere behandeling

Wat U niet moet doen:

 • Dwing de hond NIET om te drinken, hij kan zich verslikken vanwege verminderd bewustzijn met als gevolg een verslikkingspneumonie (longontsteking)
 • Dek de hond NIET toe met natte doeken! Deze doeken belemmeren verdamping van vocht en geven de hond een extra “jas” aan.
 • Maak de hond ook NIET helemaal nat! Hij heeft dan een “jas” van water aan, die verdamping van vocht belemmert. Alleen de oksels, liezen en poten koelen. Dit geldt vooral voor honden met een dichte vacht: berner sennen, golden retriever, newfoundlander, toller, etc. De vochtige haren kleven dan aan de huid, hetgeen afkoelen nóg moeilijker maakt. Tevens kan het plotseling natmaken van de volledige hond met koud water voor hartproblemen zorgen! Hou het koelen dus bij poten en liezen!

Er zijn een aantal mogelijkheden om uw hond tijdens warme dagen een aangename verkoeling te geven. Zoals de Pet bandana, de Pet mat, de Pet matcover en de Pet wrap, leg deze artikelen nooit in de vriezer. Want bij te snelle afkoeling, via bijvoorbeeld de halsslagader, kan de hond in shock raken. Kijk hiervoor op www.bodycooler.nl. 

Zet bij warm een badje op waarin uw hond met zijn voetzolen kan staan of zelfs kan gaan liggen. Zo koelt hij af. Doe dat nooit met steenkoud water, want dan kan hij in shock raken. Verras uw hond een keer met een verfrissende verrassing, zoals een koude KONG of een Fill ’n Freeze, dit is een ijsbot die gevuld kan worden met water, vruchtensap of yoghurt en dan in de vriezer gelegd kan worden.

Ga verstandig om met uw hond bij warm weer en neem altijd water voor uw trouwe viervoeter mee!

Contact

Frans Brouwer
Dogtouch
Katwijk

Mobiel: 06 24 60 11 51

E-mail: fransb53@ziggo.nl

Meer contactinformatie

Volg ons

twitter icon facebook icon

Banners

Website realisatie en ontwerp door 1322 Design